Stips; ontmoeten en verbinden

Responsive image


De Stips zijn er voor informatie en advies. In een Stip kun je allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over wonen, inkomen, formulieren, opvoeding en zorg. Je kunt er ook informatie krijgen over activiteiten en cursussen in de wijk. Het is een plek voor ontmoeting en verbinding. Je kunt er komen met ideeën voor de buurt, aanbieden om vrijwilligerswerk te doen of buurtgenoten ergens mee te helpen. In de Stips werken bewoners en beroepskrachten van zorg- en welzijnsorganisaties en gemeente samen. De Stips zijn er in elk stadsdeel.

Stips in ontwikkeling

In 2015 waren de Stips nog volop in ontwikkelingen. Er werden Stips geopend in Centrum en Oost. Op verschillende plekken in de wijk werd extra inloop geopend. Bewoners konden nu ook terecht in Grootstal, Heseveld, Jerusalem en Voorstenkamp.

Een nieuwe website maakte direct duidelijk waar de Stips en Sociale Wijkteams voor staan. De website is ontwikkeld met veel aandacht voor de toegankelijkheid. Daarnaast is elke Stip actief op de wijkwebsites en heeft een eigen wijk-Facebookpagina.

Activiteiten 2015

In 2015 kregen de medewerkers van de Stips bijna tienduizend vragen. De Info- en Advieslijn Stip – Sociaal Wijkteam kreeg er ook nog eens vijfduizend. De vragen gingen meestal over regelingen, financiën en wonen. Veel mensen komen met vragen over brieven, formulieren en geldzaken.

Extra aandacht was er ook voor speciale thema’s waar bewoners mee te maken hebben. Zo heeft ongeveer 10% van de bevolking problemen met lezen en schrijven. Dat merken we ook regelmatig aan de vragen die we in de Stip krijgen. Op verschillende plekken is er daarom extra aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Zo was er in Oud-West een Lettermarkt en werd in Dukenburg getraind op het herkennen van laaggeletterdheid. In Stip Midden werd extra aandacht besteed aan het dementievriendelijk maken van de wijk. Stip Nieuw-West besteedde juist extra aandacht aan eenzaamheid.

De Stips willen ook ontmoetingen stimuleren. Zo organiseren verschillende Stips activiteiten. In Lindenholt is er elke week een Stipontbijt. Dat eten verbindt blijkt ook uit het feit dat je in Stip Centrum elke week een ‘soepie’ kunt doen.

Vrijwilligers

In de Stips waren in 2015 ongeveer 140 vrijwilligers actief. Zij ontvingen bewoners, organiseerden activiteiten of hielpen mensen met hun vragen. De vrijwilligers krijgen werkbegeleiding en training op allerlei thema’s. Abdèrrahim Ait Omar, roepnaam Abdel, is een van de actieve bewoners. Hij woont meer dan 20 jaar in Meijhorst en werkt sinds anderhalf jaar bij Stip Dukenburg. Abdel: “‘Ik haal veel voldoening uit dit werk. Je kunt zo gek niet bedenken of de vraag kan gesteld worden. Ik help de man die op zoek is naar een vrouw. Ik bied een luisterend oor bij vragen over ziekte en ik weet bij welke instantie hij moet zijn voor hulp.”

Van hulpvrager naar helper

Anderhalf jaar geleden kwam een jonge alleenstaande moeder, via loting in de wijk te wonen. Omdat ze hulp nodig had kwam ze terecht bij de Stip. Tot ze haar zaken wat meer op orde had, wilde ze graag vrijwilligerswerk doen: “Ik had een stukje in de krant gezien dat ze vrijwilligers zochten. Aangezien mijn dochter inmiddels al wat groter was en het me leuk leek om mensen te ontmoeten ben ik vrijwilliger geworden. Dan zit je niet de hele dag met een klein kindje in huis”.

Ook wilde ze zich graag nuttig maken en anderen helpen. En dit is erg goed gelukt! Sinds kort heeft ze een participatiebaan bij Het Inter-lokaal: “Anderhalf jaar terug had ik niet gedacht dat ik op deze plek had kunnen staan. De dingen die ik nu kan heb ik geleerd van de Stip”.


Een bijzonder verhaal

Op een dag komt iemand de Stip binnen wandelen. Hij heeft niet lang meer te leven en wilt ontzettend graag sporten. Helaas kost het teveel geld om een abonnement af te sluiten. De gemeente kan wel een steentje bijdragen, maar de aanvraag duurt 8 weken. Dat is lang wanneer je levensverwachting kort is.

Een Stipmedewerker besluit een belrondje te gaan doen met een aantal eigenaren van sportscholen. Het duurt niet lang of het is raak. De eigenaar biedt gratis sporten aan voor de tijd dat hij moet wachten op het antwoord van de gemeente.