Huis van de stad

Responsive image


In 2012 heeft de gemeente Nijmegen het Strategisch Huisvestingsplan opgesteld. In eerste instantie met de doelstelling om het concept van Het Nieuwe Werken te ondersteunen met een flexibel werkplekconcept. In 2013 is daar een bezuinigingstaakstelling aan toegevoegd. Het aantal (dienst)gebouwen waar de organisatie van de gemeente Nijmegen zelf gehuisvest is, wordt teruggebracht van 5 naar 2 gebouwen.

Het Stadhuis en de Mariënbeurs blijven gehandhaafd voor de huisvesting van de eigen organisatie. De gebouwen die niet meer voor de eigen organisatie worden gebruikt, worden (onder)verhuurd. De huuropbrengsten worden in eerste instantie gebruikt voor de herinrichting, later is het een bijdrage in de bezuinigingen van Facilitaire Zaken.

Flexibele werkplekken

De twee overblijvende gebouwen worden compleet nieuw ingericht met het flexibel werkplek concept. Uitgangspunten van dit concept zijn onder andere dat niemand meer een eigen werkplek heeft, er een flexfactor van 65-75% gehanteerd wordt (65-75 werkplekken voor 100 medewerkers) en de inrichting gebaseerd is op het principe van geluidszones (dynamisch werken, geconcentreerd werken en in stilte werken). In 2016 moet het Strategisch Huisvestingsplan gerealiseerd zijn.

Verbouwing Mariënbeurs

In het voorjaar van 2016 wordt ook de Stadswinkel verplaatst van de huidige plek naar de Mariënbeurs, waar alle publieksdienstverlening van de gemeente Nijmegen geconcentreerd wordt. De afdelingen Zorg en Inkomen, Publiekszaken, Stadsbeheer en Economisch Zaken gaan in de nieuwe Stadswinkel met elkaar samenwerken.

Ze hebben zich tot doel gesteld om de dienstverlening tot 2020 te innoveren.
In de Mariënbeurs wordt het restaurant aangepast en multifunctioneel ingericht. Het wordt deelbaar in units zodat het aansluit bij de activiteit die men er wil ontplooien. Het meubilair wordt activiteitgericht (zitjes, werktafels, overleghoeken, loungezitjes).

Verbouwing Stadhuis

In het Stadhuis wordt de Burgerzaal aangepast. Het klimaat, de verlichting en de akoestiek worden verbeterd. Verder wordt de functionaliteit verbeterd door toepassing van flexibele inrichtingselementen, waaronder een uitschuifbare tribune. Door deze tribune kunnen er in de Burgerzaal bijeenkomsten gehouden worden, in een theateropstelling, tot 150 deelnemers.
Verder wordt in het Stadhuis het restaurant verplaatst van -1 naar de begane grond. Het restaurant wordt net als in de Mariënbeurs multifunctioneel ingericht. Het nieuwe restaurant wordt toegankelijk vanuit de centrale hal van het Stadhuis. Daardoor krijgen bezoekers van het Stadhuis de gelegenheid om ook gebruik te maken van dit restaurant. Een kiosk voor de uitgifte van (vers) eten, streekproducten en goede koffie zijn onderdeel van het concept.

Huis van de Stad

Ook kan de ontvangst tijdens de politieke avond geprofessionaliseerd worden. Niet langer tafels met de catering in de hal en pamfletten aan de muur, maar een ruimte die uitnodigt met een digitale presentatie van de agenda en andere onderwerpen. Maar ook het verzamelen voor een bruiloft onder het genot van een goede kop koffie moet er plaats kunnen vinden.
Met andere woorden een plek waar de burger en het bedrijfsleven de gemeente Nijmegen kan ontmoeten, en waar ze samen kunnen werken aan de toekomst van onze stad (Stadsvisie). Het Stadhuis wordt hiermee het “Huis van de Stad”.

Responsive image

Vernieuwd restaurant Stadhuis

Responsive image

Burgerzaal; flexibel vergaderen